Cu ce vitamină trebuie să iei calciul pentru a fi absorbit de organism. Calciul este foarte important pentru prevenirea și tratamentul osteoporozei, osteomalaciei sau rahitismului. Dr. Tatiana Zanin vorbește despre rolul și importanța acestuia.
În plus, este util și în situațiile care îngreunează absorbția acestui mineral de către organism, cum ar fi utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor, inflamațiile intestinale sau boala celiacă. Însă un aport excesiv de calciu poate provoca și unele probleme, precum pietre la rinichi, constipație și dureri de stomac.
Prin urmare, suplimentele de calciu ar trebui utilizate numai sub îndrumarea unui medic sau a unui nutriționist.
CITEȘTE ȘI: Când e mai bine să iei calciu, dimineața sau seara?
Creșterea aportului de calciu este de obicei recomandată pentru a trata anumite probleme de sănătate, de exemplu:
Este important de reținut că vitamina D este esențială pentru absorbția calciului în organism. Prin urmare, se recomandă, de asemenea, să faceți în mod regulat plajă și să consumați alimente care sunt surse de vitamina D, cum ar fi gălbenușurile de ou, laptele și produsele lactate.
Suplimentele de calciu sunt disponibile sub formă de capsule, tablete sau injecții, cum ar fi citratul de calciu, carbonatul de calciu, fosfatul de calciu sau gluconatul de calciu, și pot fi vândute singure sau în combinație cu vitamina D.
Tipul, doza și durata suplimentelor de calciu trebuie recomandate de medicul curant sau de nutriționist.
Carbonatul de calciu este indicat pentru tratamentul și prevenirea osteoporozei și a hipocalcemiei, iar doza recomandată variază între 100 mg și 500 mg pe zi. Deoarece carbonatul de calciu are nevoie de acid gastric pentru a fi absorbit, acest supliment trebuie luat întotdeauna cu alimente și un pahar de apă.
Citratul de calciu se absoarbe mai ușor și este de obicei recomandat persoanelor cu modificări în producția de acid gastric.
Fosfatul de calciu este de obicei combinat cu vitamina D și poate fi găsit sub formă de tablete de la 600 la 1600 mg. Acest supliment este de obicei potrivit pentru prevenirea rahitismului, de asemenea pentru prevenirea și tratarea osteoporozei.
Gluconatul de calciu se prezintă sub formă de injecții și este utilizat atunci când nivelul de calciu din sânge este scăzut. De asemenea, în tratamentul hiperkaliemiei – care este o creștere a nivelului de potasiu. Cu toate acestea, gluconatul de calciu trebuie administrat numai în cadrul unui spital.
Cazeinatul de calciu este o sare obținută prin extracția proteinelor din lapte. Acesta poate fi folosit ca ingredient în suplimentele cu scop sportiv, deoarece stimulează acumularea de masă musculară și rezistența fizică.
Utilizarea suplimentelor de calciu poate provoca dureri de stomac, vărsături, eructații, constipație, uscăciune a gurii, creșterea volumului de urină, pierderea poftei de mâncare sau un gust metalic în gură. Suplimentele de calciu pot îngreuna, de asemenea, absorbția zincului și a fierului.
În plus, aportul a mai mult de 2000 mg de calciu pe zi poate crește riscul de calcifiere a vaselor de sânge și de apariție a bolilor cardiovasculare.
CITEȘTE ȘI: Cum să iei calciu si magneziu fără ca sănătatea ta să fie afectată
Suplimentele de calciu nu sunt recomandate la persoanele cu insuficiență renală severă, hipercalciurie severă, hipercalcemie, hipervitaminoză D sau sarcoidoză. Copiii și femeile însărcinate utilizează suplimentele de calciu numai sub îndrumarea unui medic.
Și, în general, persoanele care iau medicamente trebuie să consulte întotdeauna un medic înainte de a utiliza suplimente de calciu. Acest lucru se datorează faptului că aceste preparate pot modifica efectele medicamentelor, potrivit actualno.com.